måndag 31 december 2012

Årets plattor 2012 // Jonathan Strandlund
Paradise Lost - Tragic idol
Mellan Solitary one och The Glorious end rinner så mycket medelålders mörker att pannlampa är obligatoriskt. Tragic idol greppar tag i hela kroppen och håller alla sinnen i ett järngrepp.

Imperial State Electric – Popwar
Nicke Andersson hoppar och studsar mellan så fint skurna delar av musikhistorien att man inte kan göra annat än falla pladask för hans sinne för detaljer. En svensk klassiker. Igen.

Turbonegro - Sexual harassment
Turbonegro reste sig på tio, skaffade en ny sångare, loskade fram brännande rock och sket i konsekvenserna. Precis som AC/DC kring albumet Back in black. Sexual harassment var det enda rätta för de murknande chockrockarna.

Marduk - Serpent sermon
Helgon piskas, heliga skrifter brinner, kyrkor demonteras, godheten sitter tjärad och fjädrad strax utanför verkligheten. Marduk är sataniskt onda på riktigt.

Bullet - Full pull
Om någon producent som kan få simpel skrevrock att svänga som en elefant på amfetamin är det mästerlige Nicke Andersson. Lyssna på detaljerna i partyt.

Black Breath - Sentenced to life
Heavy Sound. Regeringsgatan. Stockholm. Anslagstavla. Kontaktannonser. 1989. Fränt.

Graveyard - Lights out
Omslaget har inte en chans mot Hisingen blues. Innehållet kunde lika gärna varit skiva två i en dubbel debut.

Testament - Dark roots of earth
Booooom. Maffig produktion och ett knippe låtar som skickar The Big four längst in i skamvrån. Thrash metal som den ska låta.

Grand Magus - The Hunt
Judas Priest headlinar på Valhalls stora scen. Vikingar går bärsärk. Allt brinner.

Candlemass - Psalms for the dead
Svanesång? Leif Edling borde tänka om, det här är visserligen ett värdigt avslut men också ett tecken på att det finns mer att hämta i doomkällan. Mycket mer.

1 kommentar:

Seance sa...

Testament "Dark Roots of the Earth" går igen på allas årsbästalistor om man kollar på internet och tidningar. Från den men trendkänsliga CUM skribenten till den obskyraste bloggen. Således finns den även med på min årsbästa lista på min blogg.