tisdag 5 augusti 2008

Skåpmat 2

Det är inte ofta det händer men ibland får texter helt enkelt inte plats i tidningen. Och istället för att låta word-filerna mögla i en mapp i datorn skickar jag ut dem på bloggen. Här kommer tre bokrecensioner som skrevs under sommaren.

Rundgång, nitar och nackspärr (Semic)
Extrem – Min självbiografi (BTM Books)
The Encyclopedia of Swedish punk 1977-1987 (Reverb)

När författare blir sådär härligt insnöade på något kan det bli riktigt roligt att läsa. Speciellt om ämnet är självupplevt. Melker Becker och Mattias Lindeblad är just två sådana författare. Mer kända som programledare i Sveriges Radio och Sveriges Television bjuder de på hejdlösa anekdoter från sina möten med hårdrockens små och stora stjärnor. Rundgång, nitar och nackspärr är kryddad med massor av lyckade berättelser. Eller vad sägs om den när Melker Becker påträffas av en säkerhetsvakt knäböjd framför Chris i Slipknot. Att händelsen utspelade sig i en hiss gör dessutom historien än mer dråplig. Rundgång, nitar och nackspärr beskriver på ett bra sätt hur det kan vara att möta personerna bakom maskerna och sminket, att träffa de vanliga människorna innan de äntrar scenen. Tvåhundra sidor och inte en svag stund.

Häxan Sharon Osbourne skräder inte med orden. Budskapet på hennes Extrem – Min självbiografi basunerar ut att den blev ”Englands mest sålda biografi 2006”. Och det var säkert själva syftet med boken. Att hamna överst på listan och generera så mycket pengar som möjligt. Visst är det märkligt att en superstjärnas (i det här fallet Ozzy Osbourne) fru får så mycket uppmärksamhet för sin bok. Det är ju ändå alla historier om hennes makes vilda liv som är intressanta, och de har man ju redan hört till leda från andra källor. Rapp i käften är hon i alla fall. Det kan ingen ta ifrån henne.


Hur många lediga stunder Peter Jandreus har haft de senaste åren vill jag inte ens veta. Ambitionsnivån på hans The Encyclopedia of Swedish punk 1977-1987 är skyhög. Boken är inte bara välskriven och grundlig rent faktamässig, den innehåller även mängder av bilder på band som troligtvis inte ens själva kommer ihåg sin existens. Trehundratjugo sidor av ren njutning. Slå upp vilken av dem som helst och försvinn in i ljuvliga listningar av bandmedlemmar, singelsläpp och historik. Band med värmländska kopplingar finns naturligtvis utpekade på en Sverigekarta. En självklar service i en bok som knappast lämnar någon musikintresserad besviken.

Jonathan Strandlund

Inga kommentarer: