lördag 10 december 2011

Årets plattor 2011 // Martin Gronert (The dead and living)SEPTIC FLESH - The Great Mass
Om jag hade fått en femkrona varje gång Pyramid God dundrat på i loger och turnébussar under året hade nog även The Dead And Living anlitat Prags filharmoniska orkester till nästa platta. Och vem vet, kanske blir death metal-exporten räddningen för den grekiska ekonomin. Kanske inte. Det är en skiva värd första platsen i alla fall.

WOLVES IN THE THRONE ROOM - Celestial Lineage
Med hjälp av dessa amerikaners musikaliska gestaltning av landskapet vid nordvästra stilla havet kan vi konstatera att vädret är något mer poppigt och melankoliskt där än i t ex Norge. Rått och kallt verkar det dock vara hos dem med. Det här blir något att promenera till i vinter.

FLESHGOD APOCALYPSE - Agony
Här sparas det inte på krutet. När röken väl lagt sig något från Septic Fleshs blästervärk kommer det här vidundret. Vilket jävla ös!
Pluspoäng för snygg video till The Violation… och brunsminket!

GRAVEYARD - Hisingen Blues
Ja ja. Jag ställer mig i ledet. Superhypade Hisingen blues är helt otroligt jävla svängig. Jag lyckades med nöd och näppe stå emot trycket under hela introt i titelspåret men så kom sången och då var det kört. Att hela skivan håller högklassig kvalité cementerades när Graveyard intog rockbaren på Nöjesfabriken i maj i år. Touché.

PLUTONIUM - Devilmentertainment Non-Stop
Detta enmansband från Karlskoga levererar på senaste skivan ett gäng sanslöst hypnotiserade riff mitt i allt härligt oväsen. Ibland Industriellt, ibland svartmetaliskt. Stundtals magiskt.

DUNKEL - Det Är Som Mörkast Stunden Innan Becksvart
Av rädsla för att avslöja hemligheter om den innersta kretsen avstår jag att motivera detta val.

VOMITORY - Opus Mortis VIII
Vomitory låter precis som Vomitory ska låta 2011. Det är stenhårt, äkta och löjligt välspelat. Respekt!

HAUNTED - Unseen
Det hade kunnat gå rätt så illa det här. Och det kanske det har gjort enligt många. Progressiva hc/metal-bandet Haunted tuffar på med en imponerande mängd kreativitet.
Ta låten No Ghost som exempel. Vad är det här för typ av musik egentligt? Det är svårt att sätta fingret på. Det är i alla fall inte dåligt. Så det måste vara bra. Det är nog riktigt bra om man tänker efter.

DJEVEL - Dødssanger
Norskt, mörkt och jävligt. Det finns något riff där i Mørkefødt som tar med hela skivan till årets top 10-lista. På den senare halvan av det tiominuter långa sista spåret tycker jag att Djevel är i sitt esse. Bra intro, bra riff, bra outro. Bra formel för en skiva!  

ROB COFFINSHAKER - Dark Rollin' Skies (7")
Förvisso inte ett album men jag tycker att den förtjänar en plats här. Det är få förunnat att med endast en akustisk gitarr och en mikrofon kunna leverera med sådan pondus.

Inga kommentarer: