söndag 1 januari 2012

Årets plattor 2011 // Magnus Lersten (Tryck - Värmlands Nöjestidning och tillfälligt avhängd basgöbbe)Årets bästa utan rangordning:

Mastodon - The Hunter
Yay! Äntligen nytt från sagoberättarna från Atlanta. Även här tar de med oss på en resa och inte i bara musikaliska törnrossnår och djupa hav utan även i flummig snarliknande poesi.
THROUGH FIRE EMBERS GLOW
HAUNTED I LIFT THE STONE
LETTING GO YOUR SPIRIT FLIES

SIXX:AM - This is gonna hurt
Trion Sixx, DJ Alba och James Michael plockar fram det bästa ur varandra som inte Mötley gör längre (tyvärr) och jag finner spår som lockar fram rysningar och låtuppbyggnader som åter bekräftar Mr. SIXX som den “bästa” och den som ligger mig närmst om hjärtat. Till skillnad mot Mötley Crües senaste plattor som känts lite för pengakåta så är SIXX soloprojekt det som intresserar mest, då det är genuint och ärligt, så även denna gång.
Tyvärr håller dock inte uppföljaren till lika hög klass som The Heroin Diaries (som var ett hårsmån från ett perfekt mästerverk) men en god uppföljare. Självklart kom plattan med en snygg tillhörande bok (säljes separat).
Hail mr. SIXX

In Solitude - The World The flesh the Devil
Vad kan man säga, - gillar man Mercyful Fate, Venom, Ghost m.m. kan man omöjligen inte gilla detta.
\m/

D-A-D – DIC.NII.LAN.DAFT.ERD.ARK
Visst kan dom än Danskarna! Inget revolutionerande men ändå kick as rock n roll...

Graveyard - Hissingen
Såg dem på Peace and love 2009 och det var en av spelingarna som jag minns tydligast, detta har gjort att man väntat på plattan. Och så kom den äntligen och visst är det riktigt bra. En av reflektionerna är att det märks det att de hållit på länge med låtarna vilket glädjer och dessutom är cd-covern en av de snyggaste på länge.

Alice Cooper – Welcome 2 My Nightmare
En uppföljare på ett mästerverk blir sällan bra och delvis är det lite småtôlit men även delvis värt att omnämnas som en av de bättre skivorna 2011. Låtvalen skiftar väldigt och kan tänka mig att Mr. Cooper haft ett 50-tal låtar som legat på hyllan enbart för detta syftet och det varit svårt att välja helt enkelt.

Devildriver  - Beast
Hade inte ens hört talas om dem innan 2011 men är mycket glad att de dök upp i mina högtalare. Som vanligt i denna genren så blir låtarna (i mina öron) lite för lika men det ÄR hur bra som helst och jag vill ha mer!

In Flames - Sounds of a Playground Fading
Jag vill tycka att det är sjukt bra, bättre än alla tidigare släppen, men även lågornas mästare kan inte upprepa mästerverk som tex A Sense of Purpose från 2008. Men på en lista över de bästa låtarna hamnar den.

BULLET - Highway Pirates
Jens&skinpaj-bandet levererar en klart godkänd uppfäljare till debuten. Thats it!

Astral Doors - Jerusalem
Jag kommer på mig att bli så där bredbent och kan inte låta bli att göra Blackie Lawless-handen där i vardagsrummet. Trodde verkligen inte att jag skulle ha med Astral Doors på en lista över årets bästa plattor men ack vad jag bedrog mig för i avsaknaden av Mr. Dio så är detta ett mycket bra komplement.

2 som spelats flitigt på slutet av året.
Lock Up – Necropolis Transparent
Slår man upp ÖS i SAOL skulle det lika gärna kunna stå LOCK UP (hör liknande förut?) Ser fram emot spelningen på Nöjes!

Krisiun - The Great Execution
Helt underbar platta som växer hela tiden. Hade jag haft mer tid att lyssna in mig på den skulle den kunna bli en av året absolut bästa!

Gamla gubbar kan!
Oz – Burning Leather
5 klassiker och 6 nyskrivna. OZ är ett av de där banden som borde fått mer uppmärksamhet. Gillar man det skönt stökiga punkiga metalsuondet från NWOBHM-tiden så gillar men detta. Gillar dock orginalinspelningarna mer såklart.

Och en skiva jag totalt missat men garanterat skall lyssna på nästa år:
AMON AMARTH - Surtur Rising


Bästa spelningarna i ett snabbt urval
Watain - Münchenbryggeriet
Y&T - Rockland Sala
Ghost - Sweden Rock Festival
Rob Zombie - Sweden Rock Festival

Inga kommentarer: