onsdag 29 april 2009

Min recension av Black mass Krakow 2004


Rubrik: Jordbruksverkets mardröm

Vinjett: Black Metal

Gorgoroth – Black mass Krakow 2004 (Metal Mind/Border)
Betyg 4

Black metal har alltid varit omsusat av myter. Inte sällan har de visat sig vara påhittade eller i alla fall starkt överdrivna. Att norska Gorgoroth är extrema är det ingen som kan ifrågasätta. Alla deras tilltag finns väl dokumenterade på denna liveupptagning från Krakow.

Efter spelningen satte polska jordbruksverket i vrångstrupen och polisanmälde bandet för bland annat djurmisshandel. Framför sångaren Gaahl har minst trettio får fått sätta livet till för att med sina skallar dekorera scenkanten och lite längre bak är fyra nakna kroppar symboliskt korsfästa. Åttio liter av kreaturens blod användes till att få till rätta känslan på scen. Gorgoroth ser själva ut som om de har månadsgammal köttfärs i ansiktet och skjuter skarpt med sylvass black metal.

Inramningen är kanske inte direkt ny, såhär såg W.A.S.P ut för tjugotre år sedan, men att Gorgoroth skulle vara annat än genuint onda är svårt att förbise. Av alla skabbiga upptagningar är Black mass Krakow i särklass den mest magnifika i genren. En fjärdeplats på norska topplistan erövrades när den släpptes. Inte illa.

Inga kommentarer: